Biomiska na klíčení není žádný zbytečný přepych
Čerstvé rostlinné klíčky jsou plné významných látek, které podporují ozdravné procesy v lidském těle, zrychlují metabolismus a pomáhají s eliminací usazených toxických nánosů z konzumace nezdravých pochutin. Především jsou však živé. Slovo „živé“ je třeba chápat v širších souvislostech, které nejlépe pochopí lidé, co vyznávají životní styl „raw“, tedy pojídání potravin v syrovém stavu.
Jistě si uvědomujete, že velmi přínosné je pro nás syrové ovoce a některé odrůdy syrové zeleniny. Sníst syrové jablko, mrkev, pomeranč a banán je mnohem zdravější, než když je povaříte. Podobné je to i s klíčícími semeny. Obsahují cenné enzymy, které urychlují a zlepšují trávení, je tedy možné nechat vzejít jak olejnatá semínka, tak i plody luštěnin a obilovin. Pouze se musíte vyhnout velkým druhům fazolí, neboť jsou v syrovém stavu jedovaté.
Vyklíčená semínka lze zakoupit v hypermarketech, ale tam nemáte jistotu, z jakého zdroje pochází, a jak dlouho a za jakých podmínek klíčily a také jak dlouho jsou skladována v prostorách tamního obchodu.
Na co si dát pozor
Nesmíte si poplést semena určená pro klíčení s těmi, co se prodávají na sadbu! Tento krok je velice důležitý! Sadbové druhy jsou totiž chemicky ošetřené proti škůdcům, obsahují různé pesticidy a fungicidní přípravky proti houbám a plísním a jsou tudíž jedovaté.
Po zakoupení semínek odstraňte všechna poškozená, podezřele zbarvená nebo jejich kousky, mezi nimi mohou být i zbytky hlíny, kamínky nebo kousky plastu.
Využijte ke klíčení technologických inovací, bude se vám lépe pracovat a zbavíte se i klasických neduhů, které provázely generace našich babiček – ty mnohdy nechávaly klíčit semena na vatě nebo gáze či ubrousku, ta po dvou dnech začala kořenit a gázou prorůstat, nedala se z ní již odstranit a obtížně se proplachovala. Docházelo při tom ovšem ke zbytečnému plesnivění a množení patogenních mikroorganismů.
K přípravě rostlinných klíčků není třeba žádných elektrických přístrojů, stačí docela obyčejná biomiska na klíčení ze zdravotně nezávadného akrylového skla, nejlépe v třípatrovém provedení, která nezabírá na kuchyňské lince moc místa.